
Crémant
francouzská elegance
Představení vinařství
Crémanty jsou francouzské sekty připravované metodou sekundární fermentace v lahvi. Jsou známé svou jemnou bublinkovou strukturou a osvěžujícími chutěmi. Jejich jemnější povaha často přináší elegantní a subtilní zážitek, který se hodí ke spoustě příležitostí, od oslav po jednoduché relaxační večery. Existuje mnoho různých regionů ve Francii, které vyrábějí Crémanty, což vede k různým stylům a chutím. Například Crémant d'Alsace, Crémant de Limoux nebo Crémant de Savoy – každý s vlastními charakteristikami a lahodnými nuancemi. Crémanty jsou často cenově dostupnější než šampaňská vína, přestože nabízejí vynikající kvalitu. To je skvělý způsob, jak si dopřát šumivé víno s vysokou hodnotou bez velkého finančního zatížení.
Crémanty zrají většinou 12 a 18 měsíců. Ty kvalitnější 24 až 36. Nicméně ty nejlahodnější a nejjemnější klidně až 60 měsíců. Vše důležité se děje přímo v lahvi, tzv. sekundární fermentací. Díky tomu jsou Crémanty jemnější, plnější, voňavější a lahodnější než některá jiná šumivá vína (např. Prosecco).

Champagne Paul Chambois Premier Cru
Cuvée Pinot Noir, Pinot Meunier, Chardonnay
Kategorie Brut
Champagne Premier Cru
Toto šampaňské, vyráběné s důrazem na tradiční postupy, vyniká světle zlatou barvou a jemným perlením. V jeho vůni se snoubí svěží tóny bílého a žlutého ovoce s nádechem jarních květin, což mu dodává na eleganci a svěžesti.
Doporučení: Jako aperitiv nebo ideální pro lehké pokrmy nebo saláty, ústřice atd.
Salasar Révelation 2022
Chardonnay 60%, Chenin 30 %, Pinot noir 10 %Kategorie Brut
AOP Crémant de Limoux
Ocenění: Premium Gold Medal na Prague Wine Trophy 2024 – 92 bodů
Stříbrná medaile v rámci Grand testů časopisu Wine & Degustation - 88 bodů
Vinifikace: Lisování celých hroznů a následovná vinifikace při 18°C v termoregulovaných kádích. Zrání v kádích. Víno se lahvuje po smíchání, zjemnění a filtraci. Poté zraje po dobu 36 měsíců v lahvi.
Barva: Světle zlatá.
Vůně: Čistá, s tóny citrusů a sladkých mandlí,
Chuť: Poddajná, vysoce osvěžující, s jemnou višňovou linkou a rovnováhou. Klidná perzistence.


RELIEF SAVOYARD MARCEL CABELIER
Jacquère, Altesse, Chardonnay
Kategorie Brut
AOP Crémant de Savoie
Ocenění: vítěz kategorie Crémant de Savoie v časopisu Wine & Degustation - 91 bodů
Vinifikace: Dynamická macerace za studena probíhá v nádržích Ganímede, kde se hrozny macerují při teplotách mezi 10 a 12 °C po dobu tří dnů. Alkoholové kvašení se také provádí v nádržích Ganymede, kde se v dolní části nádrže provádí očkování vybranými kvasinkami a jakmile se v důsledku kvašení vytvoří oxid uhličitý, mechanismus nádrže umožňuje každé 4 hodiny vracet se zpět.
Zrání: Nakonec víno zrálo 11 měsíců v 225 litrových sudech z amerického a francouzského dubu.
Lahvování: Víno zraje v lahvích po dobu nejméně 6 měsíců.
Má třešňově červenou barvu. Vyznačuje se vysokou aromatickou intenzitou, v níž vynikají aroma červeného a černého ovoce, které harmonicky ladí s dobře integrovaným sudem.
V ústech je kulaté a vyvážené.
DOMAINE DE SAVAGNY
100% Chardonnay
Kategorie Brut
AOP Jura
Ocenění: vítěz kategorie Crémant na Prague Wine Trophy 2024 - 94 bodů
Původ vinice Jura se nachází v oblasti Franche-Comté (východ Francie) mezi Burgundskem a Švýcarskem.
Vinifikace: Ruční sklizeň hroznů, přímé lisování, kvašení při 18°C v nerezových kádích a druhotné kvašení v lahvi (=tradiční metoda). Stárnutí na kalech po dobu alespoň jednoho roku.
Barva: Žlutozelená barva s jemnými "tančícími" bublinkami.
Vůně: Intenzivní vůně je směsí medu a zeleného jablka s nádechem briošky.
Chuť: Slavnostní útok s krémovou pěnou.


Château de Fesles
100% Chenin blanc
Kategorie Brut
AOP Loire
Jemný a šťavnatý crémant z oblasti Loire. Vyrobený z odrůdy Chenin blanc, která má bohatý buket, v mládí mají ocelovou kyselinu a mohou být až drsná, voní po medu a vlhké slámě, limetce, grapefruitu, broskvích, meruňkách, ananasu, mangu, lískových oříškách, hořkých či pražených mandlích, květu akátu, heřmánku, muškátu, mátě, růžích – škála buketních a aromatických tónů může být opravdu rozsáhlá.
Ruční sklizeň, nejprve fermentace v nerezových kádích, poté druhá fermentace v lahvi se zráním po dobu 24 měsíců na lamelách.
Clairette de Die
100% Muscat Petits Grains
Kategorie Doux
AOP Die
Skvělá volba pro milovníky sladkých sektů. Tento crémant je vyrobený speciální metodou, která je založena na nedokonalém kvašení v kádích, které pokračuje v láhvi ze zbytkového cukru hroznů. Díky této metodě má sekt nízké % alkoholu ale vyšší hladinu cukru.
Barva: Brilantní barva se zlatými odlesky, jemnými bublinkami.
Vůně: Výbušný buket jemných vůní muškátu, exotického ovoce, citrusových plodů, s květinovými tóny růže a bílých květů.
Chuť: Vyvážená, komplexní a lehká zároveň. Aromatická perzistence po ovoci a závěr na čerstvosti.


Brut Dargent Reserve
Cuvée Pinot Noir a Chardonnay
Kategorie Brut
Víno Brut Dargent Réserve, vyrobené výhradně ze srdce lisovacího procesu, známého jako "coeur de presse", a po fermentaci zrálo 18 měsíců v lahvi, vyzařuje jedinečný charakter.
Má světle žlutý odstín se zlatavými odlesky a jemnými bublinkami. Jeho výrazná vůně připomíná zralé ovoce, jako jsou jablka, mirabelky a mandarinky, s náznaky jablečné kůry a citronové kůry v pozadí. Jemné tóny červeného ovoce, jako jsou lesní jahody a maliny, květinové nuance a nádech bylinného koření dotvářejí elegantní aromatický profil.
Na patře zaujme šťavnatostí a rafinovanou pěnou, čerstvým ovocem, tóny zeleného jablka, citrusové kůry, červeného rybízu, téměř slanou mineralitou a jemným bylinným kořením. Šumivé víno s vynikajícím napětím, příjemným závěrem a skvělou délkou.
Brut Dargent Extra Brut
100% Chardonnay
Kategorie Extra Brut
Ocenění: Premium Gold Medal na Prague Wine Trophy 2024 – 92 bodů
Světle žluté Extra Brut se světle zelenými odlesky.
Vůně je elegantní a charakterizují ji jemné ovocné tóny připomínající čerstvé jablko a citrusové tóny. Ty jsou doplněny náznaky čerstvé briošky, bílé čokolády, lískových oříšků a náznakem bílých květin v pozadí.
Na patře fascinující a výrazná mousseux a souhra chutí, která opakuje složky, které jsou základem vůně. Toto víno charakterizuje příjemný závěr s dobrou délkou.


Brut Dargent Chardonnay Free
100% Chardonnay
Kategorie Brut Nealkoholické
Ocenění: Premium Gold Medal na Prague Wine Trophy 2024 – 92 bodů
Vinifikace: Po tradiční vinifikaci se provádí proces dealkoholizace vakuovou destilací metodou odstředivé kuželové kolony. Tento inovativní a ultramoderní proces nevyžaduje přidávání chemikálií ani zahřívání. K šetrnému odstranění alkoholu z vína je zapotřebí nejméně 30 hodin. Tento extrémně šetrný proces dealkoholizace zachovává strukturu a aromatickou kvalitu vína – bez přídavku aromat, což zaručuje autentickou a přirozenou chuť.
Barva: Bledě zlatá barva se světle zelenými odlesky.
Vůně: Intenzivní vůně bílých květů a citrusových plodů.
Chuť: Jemné na patře, velmi harmonické a nádherně krémové s dlouhotrvající chutí.
Brut Dargent Pinot Noir Free
100% Pinot Noir
Kategorie Brut Nealkoholické
Vinifikace: Po tradiční vinifikaci se provádí proces dealkoholizace vakuovou destilací metodou odstředivé kuželové kolony. Tento inovativní a ultramoderní proces nevyžaduje přidávání chemikálií ani zahřívání. K šetrnému odstranění alkoholu.
Krásná světle růžová barva, která odhaluje delikátní a jemné perlení. Nádherně delikátní buket s tóny drobného červeného ovoce. Svěží a vyvážené víno s krásnou ovocnou harmonií.

